Over mij

 

Mijn naam is Michelle Kuiper, ik ben 28 jaar en woon samen met mijn man en onze dieren in Elim. Ik heb praktijk Spirit opgezet om mensen weer in verbinding te laten komen met zichzelf, door te werken met mijn paarden (en honden).

 

De afgelopen tien jaar heb ik gewerkt als maatschappelijk werker. Dit deed ik tot voor kort nog naast mijn praktijk. De combinatie was erg mooi maar toch ook wel zwaar omdat beide banen mij erg veel energie kostten. Nu ik me richt op mijn eigen praktijk is er veel meer balans en rust gekomen.

 

Vanaf mijn achtste jaar ben ik bezig met paarden. Paardrijden en het poetsen van de paarden op de manege vulden hele weekenden. Helaas was er geen ruimte voor een eigen paard maar ik vond altijd wel een plekje waar ik paarden mocht rijden of verzorgen. Ik vond het heerlijk om met de paarden bezig te zijn maar als ik nu terugkijk dan begreep ik weinig van het wezen paard. Dit is pas gekomen vanaf het moment dat ik de opleiding tot paardencoach ben begonnen en mijn eigen paarden heb gekocht.

 

Tijdens de opleiding tot paardencoach kwam ik het prachtige paard Argra tegen. Hij heeft mij zo geraakt met zijn verhaal en zijn energie. Door hem heb ik ervaren dat ik gemaakt ben voor het werken met paarden, iets waar ik voor de opleiding nog wel eens aan twijfelde. Wie was ik om de paarden te kunnen lezen en begrijpen op een andere manier dan dat ik daarvoor geleerd had? Door met Agra te werken en me te mogen laten zien met al mijn angst en pijn, met hem aan mijn zijde, kreeg ik dit vertrouwen. Ik ben dit paard heel erg dankbaar voor wat hij voor en met mij heeft gedaan. Hij zal altijd een plekje in mijn hart hebben.

 

Ook ben ik door de opleiding in contact gekomen met mensen waardoor ik nog meer over paarden, hun gedrag en hun benodigdheden te weten ben gekomen. Wat ik ontzettend waardevol heb gevonden is de cursus van Margrit Coates. Zij heeft me geleerd om de paarden te helpen door middel van energetisch werken. Door het energetisch werken komt er weer balans in het paardenlijf. De paarden genieten van deze behandeling. Zo kan ik mijn eigen paarden een stukje terug geven voor hun harde werk om mij en mijn klanten te helpen. 

De afgelopen zes jaar heb ik al mijn paarden gekocht. De kudde is begonnen met Aragon en Trui. Daarna volgden Gypsy en Fleur. Als laatste heb ik Braska drie jaar geleden gekocht. Mijn eigen paarden hebben mij veel geleerd, laten zien, voelen en ervaren en ik kan me geen leven voorstellen zonder hen. Ze zijn er altijd voor mij om mij te ondersteunen, liefde te geven of wijze lessen te leren. Mijn paard Aragon spiegelde mij bijvoorbeeld in mijn verlatingsangst. Door dit uit te werken met hem kwam mijn geboortetrauma naar boven. Hier heb ik een hele tijd geen aandacht aan besteed, tot ik in contact kwam met de methode 'geboorte in kaart'. Ik heb een traject gevolgd bij een coach en daarna ben ik zelf de cursus gaan doen, om deze methode ook te kunnen inzetten. Het traject en de cursus waren erg helend voor mij.

Ik ben zo enthousiast geworden om vanuit het geboorteverhaal te werken dat ik  het liefste iedereen wil laten kennismaken met geboortepatronen en hoe onze start van invloed is op ons gedrag, gedachten en gevoel nu. Ik merkte echter dat ik het lastig vond om deze methode te combineren met de paarden. Daarom volg ik nu de opleiding tot CREF therapeut, waarin de paarden worden ingezet in het werken vanuit basisvertrouwen en hechting (dit start bij ons ontstaan, de zwangerschap en geboorte).  Ik ben dankbaar dat mijn paarden en ik hierdoor ook anderen kunnen helpen helen.

 

Naast de paarden hebben we ook twee fantastische honden, Nina (rechts) en Novak (links). Deze Alaskan Malamutes zijn gemaakt voor het coach en therapie werk. Het zijn ontzettend lieve en sensitieve honden. Ze geven zoveel liefde en troost als dat nodig is. Ze zijn onze fantastische maatjes. Nina en Novak zijn dan ook onderdeel van mijn praktijk en de sessies die ik geef. Ze weten precies wanneer ze in beeld moeten komen.

Een hond is een heel ander dier (roofdier) dan een paard (prooi/vlucht dier). Dat ze samen werken, om mensen bewust te laten worden van hun pijnen en te helpen helen, vind ik dan ook heel bijzonder om te zien en om onderdeel van te zijn.

Ik vind het een voorrecht om met mensen, mijn paarden en mijn honden te kunnen werken. Daarbij is het voor mij heel erg belangrijk dat mensen zich bij mij (en de dieren) op hun gemak voelen en dat ze zichzelf kunnen zijn. 

Verder speelt het geloof een rol in mijn leven en helpt dit mij in mijn werk. Zo kan ik zonder oordeel aansluiten bij iedereen en geef ik je de ruimte om te groeien in je eigen ontwikkeling. Woorden die mij kenmerken zijn; verbindend, spontaan, enthousiast, gedreven, eigenwijs, professioneel, open en eerlijk.